ΡΑΓΑΔΕΣ

Η ραγάδα είναι μια από τις πιο συχνές παθήσεις του πρωκτικού δακτυλίου και η συχνότερη αιτία πόνου και αιμορραγίας του κατωτέρου πεπτικού στα παιδιά.  Είναι ένα επώδυνο σχίσιμο που εντοπίζεται στην είσοδο του πρωκτού. Παρά το ότι δεν είναι απόλυτα γνωστή η πραγματική  αιτία, είναι γνωστή πολύ καλά η συμπτωματολογία της, η οποία είναι χαρακτηριστική και θέτει τη διάγνωση.

ΕΝΤΟΠΙΣΗ
Εντοπίζεται στο πρωκτό, κάτω από την οδοντωτή γραμμή συνήθως στην 6η ώρα, όταν ο ασθενής είναι σε γυναικολογική θέση, ή στην 12η ώρα. Το μήκος της είναι σταθερό και εκτείνεται από την οδοντωτή γραμμή μέχρι την είσοδο του πρωκτού και έχει σχήμα απιοειδές.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ
Η αιτιολογία της ραγάδας του δακτυλίου δεν είναι απόλυτα γνωστή. Η κύρια αιτία στην νεογνική, βρεφική και παιδική ηλικία είναι ο τραυματισμός του πρωκτικού σωλήνα από τη δίοδο σκληρών κοπράνων (δυσκοιλιότητα), ή σε διαρροϊκά σύνδρομα, ενώ πολύ σπάνια μπορεί να οφείλεται σε φλεγμονώδεις παθήσεις του παχέος εντέρου, κοκκιωματώδεις νόσους (φυματίωση, σαρκοείδωση) ή κακοήθειες (λευχαιμία).

ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Η συμπτωματολογία της ραγάδας είναι χαρακτηριστική. Το κύριο σύμπτωμα της ραγάδας είναι ο οξύς πόνος που εμφανίζεται κατά την διάρκεια ή και μετά την κένωση. Η αιμορραγία (αιμορραγική κένωση) είναι αρκετά συνηθισμένη ως μικρή στην ποσότητα με κηλίδες αίματος πάνω στα κόπρανα , στο χαρτί τουαλέτας ή στην λεκάνη. Η επισκόπηση είναι σημαντική για την εξέταση της ραγάδας. Συνήθως στην 6η ώρα, προς τον κόκκυγα, εμφανίζεται η άκρη της ραγάδας, που πάντα εκτείνεται σταθερά από την είσοδο του πρωκτού μέχρι την οδοντωτή γραμμή. Η διαφορική διάγνωση θα πρέπει να  γίνει από τις φλεγμονώδεις παθήσεις του παχέος εντέρου (νόσος του Crohn, ελκώδης κολίτιδα), από τις αιμορροΐδες, τις αγγειοδυσπλασίες, το διπλασιασμό του εντέρου, του πολύποδες και άλλες αιτίες αιμορραγίας του κατώτερου πεπτικού στα παιδιά. 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η θεραπεία είναι κυρίως συντηρητική θεραπεύοντας την υποκείμενη αιτία, καλή υγιεινή και χρήση κρεμών με τοπικό αναισθητικό για την ύφεση του πόνου.