ΒΡΑΧΥΣ ΧΑΛΙΝΟΣ ΓΛΩΣΣΗΣ ή ΓΛΩΣΣΟΔΕΣΙΑ ή ΓΛΩΣΣΟΔΕΤΗΣ ή ΑΓΚΥΛΟΓΛΩΣΣΙΑ

Είναι μια συγγενής ανωμαλία της στοματικής κοιλότητας που μπορεί να ελαττώσει την κινητικότητα του άκρου της γλώσσας και προκαλείται από ένα ασυνήθιστα κοντό, παχύ γλωσσικό χαλινό, δηλαδή μια μεμβράνη που ενώνει την κάτω πλευρά της γλώσσας με το έδαφος της στοματικής κοιλότητας.

Η γλωσσοδεσία ποικίλλει σε βαθμό σοβαρότητας από ήπιες περιπτώσεις που χαρακτηρίζονται από ταινίες βλεννογόνου υμένα έως ολική γλωσσοδεσία όπου η γλώσσα είναι καθηλωμένη στο έδαφος της στοματικής κοιλότητας.

Αφορά το περίπου 10% των νεογνών και διαπιστώνεται με τη γέννηση από τον παιδίατρο.

Σπάνια μπορεί να προκαλέσει προβλήματα θηλασμού και κατάποσης

Η γλωσσοδεσία δεν προκαλεί καθυστέρηση στην ομιλία ή τη γλώσσα αλλά κυρίως προβλήματα με την προφορά που αφορούν κυρίως συρίττοντες και γλωσσικούς ήχους όπως το ‘ρ’ και του ‘λ’. Η πιο κοινή λανθασμένη προφορά λέξεων είναι η προφορά του ‘λ’ σαν ‘γ’ π.χ. η λέξη ‘λεμονάδα’ προφέρεται σαν ‘γεμονάδα’. Επίσης η ομιλία των ατόμων με βραχύ χαλινό της γλώσσας μπορεί να είναι κοπιώδης σε σχέση με αυτή άλλων ατόμων.

Υπάρχουν μελέτες που αναφέρουν μηχανικούς περιορισμούς από την δυσκολία ή αδυναμία εξόδου της γλώσσας από το στόμα (φιλί) και κοινωνικές επιπτώσεις όπως αμηχανία και πειράγματα.

Στη νεογνική και πρώτη βρεφική περίοδο η αποκατάσταση, δηλαδή η διατομή του χαλινού είναι πολύ απλή δεν χρειάζεται γενική αναισθησία αλλά μόνο ψεκασμό με τοπικό αναισθητικό, η διαδικασία διαρκεί 5 λεπτά και γίνεται στο ιατρείο.