ΝΕΚΡΩΤΙΚΗ ΕΝΤΕΡΟΚΟΛΙΤΙΣ

Η νεκρωτική εντεροκολίτιδα (ΝΕΚ) είναι νόσος που προκαλεί οξεία νεκρωτική ισχαιμία και μπορεί να προσβάλλει τόσο το λεπτό όσο και το παχύ έντερο. Είναι η πιο συχνή και πολλές φορές θανατηφόρα νόσος (20-50%) του γαστρεντερικού συστήματος των πρόωρων νεογνών. Παρατηρείται κυρίως σε πρόωρα νεογνά, αλλά μπορεί να προσβάλλει και τελειόμηνα.
Η ΝΕΚ παρατηρείται περίπου στο 5-15% όλων των νεογνών που γεννιούνται  με βάρος λιγότερο από 1500 γραμμάρια και η θνητότητά της κυμαίνεται από 20−50%.

Οι παράγοντες  και ο μηχανισμός δράσης τους για την εμφάνιση της νόσου δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως. Η ανωριμότητα πάντως του γαστρεντερικού συστήματος λόγω προωρότητας σε συνδυασμό με το χαμηλό βάρος γέννησης φαίνεται οτι παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαπερατότητα του εντερικού φραγμού και στη εγκατάσταση της νόσου.

Σημεία και συμπτώματα της ΝΕΚ
– Φουσκωμένη και/ή ευαίσθητη κοιλιά
– Αιμορραγικές κενώσεις
– Ερυθρότητα του κοιλιακού τοιχώματος
– Μικρό ή καθόλου ενδιαφέρον στη σίτιση
– Πρασινωποί έμετοι ή εκκρίσεις
– Σημεία λοίμωξης

Ο ακτινολογικός έλεγχος είναι σημαντικός για την εξέλιξη της νόσου και κυρίως για την εμφάνιση επιπλοκών (διάτρηση, στένωση εντέρου) και την έγκαιρη διάγνωσή και αντιμετώπισή τους. Ο εργαστηριακός έλεγχος είναι επίσης σημαντικός για τη βαρύτητα της λοίμωξης τις ηλεκτρολυτικές διαταραχές και τη γενικότερη κατάσταση του νεογνού.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση της ΝΕΚ περιλαμβάνει τη αντιμικροβιακή αγωγή για την αντιμετώπιση της λοίμωξης, την ολική παρεντερική διατροφή για την επαρκή θρέψη μιας και η σίτιση απο το στόμα απαγορεύεται. Η χειρουργική αντιμετώπιση εξαρτάται απο την πορεία της νόσου και την εμφάνιση επιπλοκών και αποφασίζεται με συγκεκριμένα κριτήρια.
Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της ΝΕΚ έχουν μειώσει σημαντικά τόσο τη νοσηρότητα όσο και τη θνητότητα της νόσου.