ΒΡΑΓΧΙΑΚΗ ΚΥΣΤΗ

Η βραγχιακή κύστη είναι ένας σάκος γεμάτος υγρό που εμφανίζεται  στον τράχηλο, συνήθως στο ανώτερο μισό του.

Επίπτωση – Ηλικία
Οι βραγχιακές κύστεις είναι ασυνήθεις και μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, πιο συχνά παρουσιάζονται στη νεαρή ενήλικη ζωή αλλά και στην παιδική ηλικία.

Αιτίες
Οι αίτιες εμφάνισης των βραγχιακών κύστεων είναι άγνωστες . Υπάρχει μια σειρά θεωριών, μια από της οποίες προτείνει ότι είναι υπολείμματα της βραγχιακής σχισμής στο έμβρυο.

Σημεία – Συμπτώματα
Οι ασθενείς με βραγχιακή κύστη συνήθως εμφανίζουν μια τραχηλική διόγκωση στο ανώτερο μισό του τραχήλου σε μικρή απόσταση από την κάτω γνάθο. Είναι συνήθως ανώδυνες άλλα ορισμένες φορές στην περίπτωση που επιμολυνθούν μπορούν να διογκωθούν, να γίνουν επώδυνες ή ευαίσθητες. Έχουν την τάση να αναπτύσσονται με αργό ρυθμό και μπορεί να παρουσιάζουν μικρές διακυμάνσεις ως προς το μέγεθος.

Αν μια βραγχιακή κύστη επιμολυνθεί μπορεί να μεταβληθεί σε απόστημα το οποίο απαιτεί επείγουσα διάνοιξη και παροχέτευση του πύου και στη συνέχεια σε δεύτερο χρόνο χειρουργική αφαίρεση.

Διαγνωστικές Εξετάσεις
Το υπερηχογράφημα είναι αρκετό για να βάλει τη διάγνωση σε εξαιρετικές περιπτώσεις χρειάζεται η αξονική ή μαγνητική τομογραφία. Η οριστική διάγνωση έρχεται με την ιστολογική εξέταση της κύστης αφού αυτή αφαιρεθεί.

Θεραπεία
Οι βραγχιακές κύστεις είναι εντελώς καλοήθεις και αρκετά εύκολες στο να διαγνωστούν αλλά είναι απαραίτητο να αφαιρεθούν λόγω του κινδύνου, να διογκωθούν και να επιμολυνθούν. Η πιθανότητα μίας κακοήθους τραχηλικής μάζας σχεδόν αποκλείεται. Όταν η κύστη φλεγμαίνει πρέπει αρχικά να χορηγηθεί αντιμικροβιακή αγωγή και μετά την πάροδο αρκετών ημερών από το πέρας της θεραπείας να αφαιρεθεί η κύστη, ειδάλλως η πιθανότητα υποτροπής είναι αυξημένη.

Η εγχείρηση είναι η οριστική θεραπεία της βραγχιακής κύστης. Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία, ενώ μετά απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο για μια μέρα. Η τομή γίνεται πάνω στην πτυχή του δέρματος στον τράχηλο πάνω από τη διόγκωση. Με τον τρόπο αυτό η μάζα αποκαλύπτεται και αφαιρείται. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ανευρεθεί η παρουσία συριγγίου που συνδέει την κύστη με το φάρυγγα.