ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ

Οι αιμορροΐδες είναι φυσιολογικές αγγειακές δομές στον πρωκτικό σωλήνα που προέρχονται από ένα κανάλι αρτηριοφλεβικών συνδετικών ιστών που αποχετεύονται στις άνω και κάτω αιμορροϊδικές φλέβες. Απαντώνται σπάνια στην παιδική ηλικία.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Εκδηλώνονται με ανώδυνη αιμορραγία κατώτερου πεπτικού κατά την κένωση, ενώ μπορεί να εμφανισθούν με πόνο σε περίπτωση θρόμβωσης. Οι αιμορροϊδες διαπιστώνονται με την κλινική εξέταση και διαχωρίζονται σε βαθμούς:

  • 1ου βαθμού: εμφανίζονται μόνο στην ορθοσκόπηση και δεν προβάλλουν από τον πρωκτό
  • 2ου βαθμού που προβάλλουν από τον πρωκτό αλλά ανατάσσονται αυτόματα
  • 3ου βαθμού που απαιτούν ανάταξη και
  • 4ου βαθμού που δεν ανατάσσονται και προβάλλουν μόνιμα από τον πρωκτό.

Οι προδιαθεσικοί παράγοντες αφορούν την ηλικία, τις διαταραχές των κενώσεων (δυσκοιλιότητα) και παθήσεις που διευρύνουν  το αιμορροϊδικό πλέγμα, όπως όγκοι πυέλου, πυλαία υπέρταση.

Οι αιμορροΐδες πρέπει να διαφοροδιαγιγνώσκονται από περιεδρικό συρίγγιο, ραγάδες, πολύποδες, πρόπτωση ορθού.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπευτική προσέγγιση εξαρτάται από τον βαθμό. Συνήθως είναι συντηρητική και συνίσταται για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας που συνήθως συνοδεύεται στην τροποποίηση της διατροφής  και του τρόπου ζωής και στην ανακούφιση του πόνου με υδατόλουτρα και τοπική χρήση επουλωτικών κρεμών. Σε περίπτωση θρόμβωσης της αιμορροΐδας η θεραπεία είναι χειρουργική με διάνοιξη και αφαίρεση του θρόμβου.