ΚΥΣΤΕΟΟΥΡΗΤΗΡΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ
Για να κατανοήσουμε την κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε τη φυσιολογική δομή και λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος.
ΤΟ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Οι νεφροί καθαρίζουν και φιλτράρουν το αίμα και παράγουν τα ούρα. Τα ούρα κατέρχονται από τους νεφρούς μέσω των ουρητήρων στην ουροδόχο κύστη. Η κύστη κατακρατεί τα ούρα και δρα σαν αποθηκευτικός χώρος. Καθώς η κύστη γεμίζει, το τοίχωμα της κύστης χαλαρώνει για να αποθηκεύσει μεγαλύτερη ποσότητα ούρων.
Ο σφιγκτήρας μυς παραμένει σφιχτός για να εμποδίσει τη έξοδο των ούρων. Από τη στιγμή που τα ούρα θα φτάσουν στην κύστη εμποδίζονται από το να παλινδρομήσουν πίσω στους ουρητήρες από ένα βαλβιδικό μηχανισμό . Όταν η κύστη γεμίσει ,στέλνει ένα μήνυμα στον εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος αποφασίζει πότε πρέπει να ξεκινήσει η ούρηση . Η κύστη συσπάται ενώ ο σφιγκτήρας μυς χαλαρώνει επιτρέποντας στην κύστη να αποβάλλει ολόκληρη την ποσότητα των ούρων.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΥΣΤΕΟΟΥΡΗΤΗΡΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ;
Η κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση είναι μία πάθηση κατά την οποία τα ούρα από την κύστη είναι δυνατόν να παλινδρομήσουν προς τους ουρητήρες και τους νεφρούς. Προκαλείται από ένα πρόβλημα με το βαλβιδικό μηχανισμό . Η πίεση από τα ούρα που γεμίζουν την κύστη θα έπρεπε φυσιολογικά να κλείνει το σωλήνα του ουρητήρα. Δεν θα έπρεπε να επιτρέπει στα ούρα να παλινδρομούν πίσω στον ουρητήρα . Όταν ο ουρητήρας εισέρχεται στην κύστη υπό ασυνήθη γωνία ή όταν το μήκος του ουρητήρα που εισέρχεται στο τοίχωμα της κύστης είναι πολύ κοντό, τότε μπορεί να επέλθει η παλινδρόμηση.
Η κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση αποτελεί πρόβλημα όταν τα ούρα που βρίσκονται στην κύστη μολυνθούν . Τα μολυσμένα ούρα παλινδρομούν προς τους νεφρούς και μπορεί να προκαλέσουν νεφρική λοίμωξη. Οι λοιμώξεις των νεφρών οδηγούν σε βλάβες των νεφρών.
ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΣΤΕΟΟΥΡΗΤΗΡΙΚΗΣ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗΣ
Η κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση συνήθως ανακαλύπτεται μετά από μία ουρολοίμωξη. Όταν διενεργείται διαγνωστικός έλεγχος (υπερηχογράφημα, κυστεοουρηθρογραφία, Mag3, κ.α.).
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΥΣΤΕΟΟΥΡΗΤΗΡΙΚΗΣ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗΣ
Η αντιμετώπιση της κυστεοουρητηρικής παλινδρόμησης εξαρτάται από το βαθμό της παλινδρόμησης και την εξέλιξή της, τη συχνότητα ουρολοιμώξεων, τη παρουσία και εξέλιξη βλάβης των νεφρών.
Τα τελευταία 15 χρόνια χρησιμοποιείται για την αποκατάσταση της κυστεοουρητηρικής παλινδρόμησης, η ενδοσκοπική διόρθωση, μέσω κυστεοσκόπησης (STING – (subureteric transurethral injection).
Σε αυτή τη διαδικασία που πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία τοποθετείται ένα ενδοσκόπιο στην κύστη μέσω της ουρήθρας (κυστεοσκόπηση) και εγχύεται μια γέλη (Deflux) στο σημείο που οι ουρητήρες εισέρχονται στην κύστη . Μια διόγκωση σχηματίζεται στο τοίχωμα της κύστης δημιουργώντας ένα είδος βαλβιδικού μηχανισμού, εμποδίζοντας την παλινδρόμηση των ούρων. Τα αποτελέσματα με τη μέθοδο αυτή είναι εξαιρετικά.
(Deflux) Δεξτρανομερές / Συμπολυμερές του υαλουρονικού οξέος
Το Deflux είναι στείρα γέλη υψηλού ιξώδους αοτελούμενη απο μικροσφαιρίδια δεξτρανομερούς και σταθεροποιημένο υαλουρονικό οξύ μη ζωϊκής προέλευσης (Non Animal Stabilized Hyaluronic Acid – NASHA) και αποτελεί ένα βιοσυμβατό και βιοδιασπώμενο εμφύτευμα. Τα σωματίδια δεξτρανομερούς έχουν μέγεθος 80-120μm, σφερικό σχήμα, συνδέονται μεταξύ τους σε ένα πλέγμα με διασταυρούμενους δεσμούς και περιέχονται σε διάλυμα υαλουρονικού νατρίου.
Το δεξτρανομερές δεν δημιουργεί αλλεργικές αντιδράσεις, δεν μεταναστεύει σε απομεμακρυσμένα όργανα. Έχει βραδεία βιοδιάσπαση και αντικαθίσταται προοδευτικά απο ενδογενές κολλαγόνο χωρίς να δημιουργεί δευτερογενή κοκκιώματα. Το υαλουρονικό οξύ έχει μόνο λειτουργία εκδόχου δεν έχει αντιγονικές ιδιότητες και αποροφάται σε διάστημα 2 εβδομάδων.
http://www.deflux.com
Ωστόσο ένας αριθμός ασθενών κυρίως με υψηλού βαθμού παλινδρόμηση (IV – V), θα χρειαστούν εγχείρηση επανεμφύτευσης των ουρητήρων