ΦΙΜΩΣΗ ΟΛΙΚΗ

Η ολική ή παθολογική φίμωση (pathological or full phimosis), είναι αδυναμία αποκάλυψης της βαλάνου και είναι αποτέλεσμα:
– είτε ξηρωτικής βαλανίτιδας η οποία πιθανόν είναι αυτοάνοσο νόσημα και η εκδήλωσή της ίσως συσχετίζεται με την ανάπτυξη φλεγμονών της ακροποσθίας και της βαλάνου (βαλανοποσθίτιδα),
– ή προκύπτει μετά από τραυματισμούς (ουλώδης στένωση ακροποσθίας), κυρίως κατά την προσπάθεια διάνοιξης της ακροποσθίας.

Αναπτύσσεται συνήθως μετά την ηλικία των 5 χρόνων και έχει συγκεκριμένη κλινική εικόνα που τη διαχωρίζει από τη μερική φίμωση.

Στην ξηρωτική βαλανίτιδα η ακροποσθία εμφανίζει λευκάζουσα ίνωση και υπάρχει αδυναμία αποκάλυψης της βαλάνου που κάποιες φορές είναι επώδυνη και ιστολογικά εμφανίζει οίδημα δέρματος, λεμφοκυτταρική διήθηση και εκφύλιση των κυττάρων της στιβάδας του Malpighii.

Η ουλώδης στένωση ακροποσθίας εμφανίζει σκληρό ινώδη δακτύλιο από στερρό ινώδη συνδετικό ιστό.

Η μερική ή ολική περιτομή (μερική ή ολική αφαίρεση της ακροποσθίας) ανάλογα με την έκταση της βλάβης  είναι η μόνη ενδεδειγμένη θεραπεία.

Υπάρχει η άποψη ότι ο συνδυασμός τοπικής θεραπείας με στεροειδή και πλαστικής της ακροποσθίας, όταν εφαρμόζεται εγκαίρως, έχει αποτέλεσμα σε ένα ποσοστό της τάξεως του 10% των ασθενών. Σε κάθε περίπτωση η απόφαση αυτή ανήκει στον παιδοχειρουργό και είναι εξατομικευμένη ανάλογα με τον ασθενή.

ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΣΘΙΑΣ
Η ακροποσθία παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία της βαλάνου και γενικότερα του ουρογεννητικού συστήματος και συγχρόνως συμμετέχει στη λειτουργία της σεξουαλικής επαφής.
– Καλύπτει τη βάλανο του πέους προστατεύοντάς την από τριβή, ξήρανση και τραυματισμό.
– Το υγρό που καλύπτει το βλεννογόνο της ακροποσθίας, ενυδατώνοντας τη βάλανο, εμποδίζει την κερατινοποίησή της και προστατεύει τη νεύρωσή της. Τα συστατικά του υγρού αυτού έχουν αντιμικροβιακή και αντι-ιική δράση.
– Τα κύτταρα του Langerhans που περιέχονται στην ακροποσθία φαίνεται ότι μπορούν να
παρέχουν αντίσταση στο HIV και σε λοιμώξεις της ουρογεννητικής οδού.
– Προστατεύει το έξω στόμιο της ουρήθρας από στένωση.
– Προστατεύει τη βάλανο από τριβή και πόνο κατά τη συνουσία.
– Διευκολύνει την κίνηση του πέους κατά τη σεξουαλική επαφή.
– Συμμετέχει στην ερωτική διέγερση μέσω των φερορμονών, που εκκρίνονται από αδένες που περιέχονται σ’ αυτή.
– Συμμετέχει στην ερωτική ευχαρίστηση (ερεθισμός πέους – εκσπερμάτιση), η οποία απαιτεί την κατάλληλη συνοχή του νευροαισθητηριακού μηχανισμού (συμπαθητικού-παρασυμπαθητικού) του πέους.
– Συγκρατεί λειαντικά υγρά, όπως το προστατικό υγρό που εκκρίνεται προ της εκσπερμάτισης.
– Προσφέρει δέρμα για πλαστική των βλεφάρων σε περιπτώσεις τραυματισμών ή εγκαυμάτων.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΣΘΙΑΣ (ΠΕΡΙΤΟΜΗ)
Η απώλεια της ακροποσθίας με την περιτομή δημιουργεί
-κερατινοποίηση και ξήρανση της βαλάνου,
-μείωση της αισθητικότητας του πέους (διατομή των νευρικών ινών των αισθητικών υποδοχέων) και —μείωση του εύρους των κινήσεων κατά τη σεξουαλική επαφή.

H περιτομή εμφανίζει σημαντικές μετεγχειρητικές επιπλοκές,
-συνήθεις (αιμορραγία, φλεγμονή, οίδημα, δυσουρικά ενοχλήματα) και
-μη συνήθεις (συρίγγια, υποσπαδίας, επισπαδίας, στροφή πέους, κάμψη πέους, εμβυθισμένο πέος,νευρίνωμα κολοβώματος ακροποσθίας, λεμφοίδημα,νέκρωση του πέους, facitis, θάνατοι από αιμορραγία ή σηψαιμία κ.α.).
Το 5-10% των περιτομηθέντων εμφανίζει στένωση του έξω στομίου της ουρήθρας λόγω μειωμένης αιμάτωσης, εξαιτίας της απολίνωσης της αρτηρίας του χαλινού σε συνδυασμό με τον ερεθισμό λόγω τριβής.
Είναι μεγάλος ο αριθμός των περιτομηθέντων που παραπονείταιγια πόνο, τραυματισμό, αιμορραγία, προβλήματα στύσης κατά τη συνουσία και γενικότερα προβλήματα σεξουαλικής συμπεριφοράς. Οι παλαιότερες απόψεις ότι η περιτομή προστατεύει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (γονόκοκκο, ωχρά σπειροχαίτη, ακροχορδόνες, χλαμύδια, έρπητα, papillomavirus και HIV),τον πεϊκό καρκίνο και τις ουρολοιμώξεις δεν ευσταθούν πλέον.

Υπάρχουν, επίσης, νομικοί που διερωτώνται αν είναι νομικά αποδεκτό να αποφασίζουν οι γονείς ή οι ιατροί για μία εγχείρηση ακρωτηριαστική και αμφίβολα απαραίτητη και όχι ο ενδιαφερόμενος 70.

Είναι χαρακτηριστική η φράση του JE Wright
“The fortunate foreskin of an infant boy will usually be left well alone by everyone but its owner” – Ευτυχής είναι η ακροποσθία ενός αγοριού που θα αφεθεί ήσυχη από όλους εκτός από τον ιδιοκτήτη της.