ΚΥΣΤΗ ΚΟΚΚΥΓΟΣ

Η κύστη κόκκυγος (τριχοφωλεακό συρίγγιο), είναι μία κύστη πάνω ή δίπλα στη γλουτιαία σχισμή που περιέχει τρίχες και στοιχεία δέρματος.

Τριχοφωλεακός σημαίνει “φωλιά από τρίχες” (ο όρος Pilonidalcysts προέρχεται από τις λατινικές λέξεις pilus που σημαίνει τρίχα και nidus που σημαίνει φωλιά). Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από  τον HerbertMayo  περί το 1830. Ο R.M. Hodges ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε τη φράση “κύστη κόκκυγος” (τριχοφωλεακό συρίγγιο) για να περιγράψει την πάθηση το 1880.

Η κύστη κόκκυγος συνήθως εμφανίζεται μεταξύ της ηλικίας των 11 και 35 ετών. Μπορεί να είναι ασυμπτωματική αλλά όταν επιμολύνεται εμφανίζεται σαν διόγκωση με πόνο ερυθρότητα και είναι θερμή. Τις περισσότερες φορές εξελίσσεται σε απόστημα το οποίο εάν δεν παροχετευθεί με χειρουργική διάνοιξη, εκβάλλει μέσω συριγγίου στο δέρμα της περιοχής

Μία προτεινόμενη αιτία της κύστης κόκκυγος είναι η ύπαρξη τριχών που αναπτύσσονται προς το εσωτερικό του δέρματος ή η απόπτωσή τους και ενσφήνωση σε πόρους του δέρματος . Οι υπέρμετρες καθιστικές συνήθειες ζωής θεωρείται ότι προδιαθέτουν τους ανθρώπους για την ανάπτυξη της πάθησης αυτής γιατί αυξάνουν την πίεση στην περιοχή του κόκκυγα. Μερικοί ερευνητές θεωρούν ότι η κύστη κόκκυγος είναι αποτέλεσμα βοθρίου του δέρματος της κοκκυγικής περιοχής. Η υπερβολική εφίδρωση μπορεί επίσης να συμβάλλει στην εμφάνιση κύστης κόκκυγος. Υγρασία μπορεί να γεμίσει ένα διατεταμένοτριχοθυλάκιο δημιουργώντας ένα περιβάλλον χαμηλής περιεκτικότητας σε οξυγόνο, γεγονός που ευνοεί την ανάπτυξη αναερόβιων βακτηρίων τα οποία συχνά ανευρίσκονται σε μία κύστη κόκκυγος. Η παρουσία αναερόβιων βακτηρίων και χαμηλών επιπέδων οξυγόνου παρεμποδίζουν την ίαση της πληγής και επιδεινώνουν μια σχηματιζόμενη κύστη κόκκυγος.

Η πάθηση ήταν ευρέως διαδεδομένη στο στρατό των Η.Π.Α. κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο . Περισσότεροι από 80000 στρατιώτες με την πάθηση χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη. Της δόθηκε ο χαρακτηριστικός όρος “jeepseat” ή “νόσος των επιβατών jeep” επειδή μεγάλο μέρος όσων χρειάστηκαν νοσηλεία επέβαιναν σε jeep και παρατεταμένες βόλτες με αυτά τα οχήματα θεωρήθηκε ότι προκαλούσαν την πάθηση λόγω ερεθισμού και πίεσης στον κόκκυγα.

Η θεραπεία σε περιπτώσεις απλής φλεγμονής της κύστης περιλαμβάνει αντιβιοτική αγωγή και προγραμματισμό αφαίρεσης. Σε περίπτωση δημιουργίας αποστήματος διάνοιξη και παροχέτευση του πύου και σε δεύτερο χρόνο αφαίρεση της κύστης. Υπάρχει η κλειστή μέθοδος αποκατάστασης που συνήθως μπορεί να εφαρμόζεται σε κύστεις που δεν έχουν συρίγγια, η ανοικτή που μετά την αφαίρεση η επούλωση του χειρουργικού τραύματος γίνεται σε δεύτερο σκοπό με τον επιπωματισμό με γάζες και η μερικώς ανοικτή μέθοδος η οποία είναι ασφαλέστερη της κλειστής όσον αφορά τις επιπλοκές και δεν έχει μακρύ χρόνο αποκατάστασης όπως η ανοικτή μέθοδος.

Η νέα προηγμένη χειρουργική προσέγγιση για την αποκατάσταση της κύστης κόκκυγος με ενδοσκοπικό Laser (μέθοδος E.P.Si.T. – laser Εndoscopic Pilonidal Sinus Treatment – laser), παρουσιάζει εντυπωσιακά αποτελέσματα στα παιδιά και στους εφήβους.

Υπό γενική αναισθησία, γίνεται χειρουργική αποκατάσταση μέσω ενδοσκοπίου, με τη χρήση κάμερας, ενδοσκοπικών εργαλείων και laser, με τα οποία είναι δυνατή η πλήρης απομάκρυνση των τριχών και η καταστροφή του τοιχώματος της κύστης.

Η μέθοδος EPSiT- laser πλεονεκτεί σημαντικά σε σύγκριση με τις κλασσικές μεθόδους χειρουργικής αποκατάστασης της κύστης κόκκυγος όσον αφορά την απουσία μετεγχειρητικού πόνου, την μείωση του χρόνου επούλωσης και μετεγχειρητικής φροντίδας και το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Δεν διαταράσσεται η καθημερινότητα και η προσωπική υγιεινή (κενώσεις, μπάνιο κ.τ.λ.) των μικρών μας ασθενών και δεν απαιτείται ιδιαίτερη περιποίηση. Με αυτό τον τρόπο επιστρέφουν κανονικά στις καθημερινές τους δραστηριότητες την επόμενη μέρα χωρίς την μικρότερη επιβάρυνση των ίδιων αλλά και των συγγενών τους.