ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΚΕΝΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ (BOWEL MANAGEMENT PROGRAM)

Το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΕΝΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ (BOWEL MANAGEMENT PROGRAM) απευθύνεται σε παιδιά που υποφέρουν από βαριά δυσκοιλιότητα ή διάρροια ή ακράτεια κοπράνων. Αυτό μπορεί να συμβεί για διαφορετικούς λόγους και αφορά παιδιά:

  • που χειρουργήθηκαν για την αποκατάσταση μιας ορθοπρωκτικής ανωμαλίας
  • που χειρουργήθηκαν για την αποκατάσταση νόσου του Hirschsprung
  • που γεννήθηκαν με δισχιδή ράχη, μηνιγγοκήλη, μηνιγγομυελοκήλη
  • που χειρουργήθηκαν για την αφαίρεση ιεροκοκκυγικού τερατώματος
  • με νευρολογικές παθήσεις
  • που πάσχουν από βαριά μακροχρόνια δυσκοιλιότητα χωρίς συγκεκριμένη αιτία (ιδιοπαθής δυσκοιλιότητα)
  • με άλλες περιπτώσεις

Το πρόγραμμα Διαχείρισης των κενώσεων του εντέρου (BOWEL MANAGEMENT PROGRAM) βοηθά τους ασθενείς με δυσκοιλιότητα ή ακράτεια κοπράνων να αποκτήσουν καλύτερο έλεγχο του εντέρου. Περιλαμβάνει τον συνδυασμό διατροφικής υποστήριξης, φαρμακευτικής θεραπείας, υποκλυσμών, φυσικοθεραπείας, ψυχολογικής υποστήριξης, εκμάθηση τεχνικών κένωσης του εντέρου, ή και άλλων μεθόδων που έχουν σαν αποτέλεσμα την βελτίωση ή αποκατάσταση των διαταραχών των κενώσεων.

ΑΡΧΙΚΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΨΗ ΑΤΟΜΙΚΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΕΙ Ο ΒΑΘΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΕΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΕΝΔΕΙΞΗ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΚΕΝΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ  Ή ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ.

Στην περίπτωση ένταξης του παιδιού σας στο πρόγραμμα Διαχείρισης των κενώσεων του εντέρου είναι απαραίτητο να γίνει ακριβής καταγραφή του προβλήματος του παιδιού με μια διαδικασία εξετάσεων και δοκιμασιών και στη συνέχεια να καθοριστεί ο τρόπος αντιμετώπισης, ανάλογα με την περίπτωση, εξατομικευμένα για το κάθε παιδί.

Αυτό υλοποιείται μέσα από ένα εντατικό πρόγραμμα έξι ημερών
(Εβδομάδα Διαχείρισης των κενώσεων του Εντέρου).

Κατά τη διάρκεια του εξαήμερου προγράμματος εξωτερικών ασθενών οι γονείς και τα παιδιά μαθαίνουν όλα εκείνα που είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση του προβλήματος του παιδιού τους.

Η εβδομάδα διαχείρισης των κενώσεων του εντέρου πραγματοποιείται μια εβδομάδα κάθε μήνα.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, θα είστε σε επαφή με τον συντονιστή του προγράμματος.

1η ΗΜΕΡΑ (ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ)

Συνήθως, η πρώτη ημέρα είναι η μεγαλύτερη ημέρα της εβδομάδας. Να υπολογίσετε ότι θα παραμείνετε στο νοσοκομείο αρκετές ώρες, ανάλογα με την περίπτωση. Οι υπόλοιπες επισκέψεις είναι πολύ μικρότερες και διαρκούν από μια έως τρεις ώρες.

  • Το παιδί σας θα υποβληθεί σε κλινική εξέταση και εργαστηριακό έλεγχο που θα καθορίσει η ομάδα μας ανάλογα με την περίπτωση.
  • Θα συναντηθείτε με έναν παιδοχειρουργό ή παιδογαστρεντερολόγο και το παιδί σας θα λάβει ένα αρχικό υποκλυσμό ή και καθαρτικό σχήμα.
  • Θα παρακολουθήσετε μια σύντομη ενημερωτική συνεδρία για τη διαχείριση των κενώσεων του εντέρου.

2η & 3η ΗΜΕΡΑ

Θα μεσολαβήσει το Σαββατοκύριακο κατά το οποίο θα ακολουθήσετε τις οδηγίες μας και θα καταγράψετε τις παραμέτρους που θα σας ζητηθούν ανάλογα με την περίπτωση του παιδιού σας

4η ΗΜΕΡΑ (ΔΕΥΤΕΡΑ)

Θα συναντηθείτε με ένα γιατρό ή ένα νοσηλευτή στην κλινική για να εξετάσει τι συνέβη κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και να καθορίσει τυχόν προβλήματα που μπορεί να έχετε.

5η – 6η – 7η ΗΜΕΡΑ

Θα συναντηθείτε με τους ειδικούς από την ομάδα διεπιστημονικής φροντίδας ανάλογα με την περίπτωση του παιδιού σας έτσι ώστε να σας καθοδηγήσουν για την βελτίωση του προβλήματος του.

Η ομάδα διεπιστημονικής φροντίδας μας περιλαμβάνει παιδοχειρουργούς, παιδοουρολόγους, παιδογαστρεντερολόγους, νευρολόγους, νευροχειρουργούς, γυναικολόγους, ψυχολόγους, διατροφολόγους, φυσικοθεραπευτές, ακτινολόγους, νοσηλευτές.

(Μέρος της αντιμετώπισης μπορεί να περιλαμβάνει καθημερινές εξετάσεις  και καθημερινές αναφορές για τη συμπεριφορά των κενώσεων. Οι ιατροί, οι νοσηλευτές και ο συντονιστής θα εξετάσουν τα δεδομένα και θα προβούν σε συνιστώμενες αλλαγές στο πρόγραμμα του παιδιού σας, αν χρειαστεί).

Ένα παιδί με διαταραχή των κενώσεων του  εντέρου αποτελεί  τεράστια πηγή άγχους για μια οικογένεια. Η έμπειρη ομάδα μας παρέχει υποστήριξη και λύσεις, σε ένα φιλικό και θετικό περιβάλλον, για εσάς και το παιδί σας.

Λόγω της πολυπλοκότητας κάποιων περιπτώσεων, ορισμένα παιδιά χρειάζονται φροντίδα καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Η γνώση των προβλημάτων αυτών και η έγκαιρη αντιμετώπιση τους , εφόσον προκύψουν, σημαίνει την καλύτερη έκβαση τους. Το κέντρο μας είναι ειδικά σχεδιασμένο για να παρέχει υποστήριξη στους ασθενείς αυτούς και στις οικογένειές τους, σε κάθε στάδιο της ζωής τους.

Το πρόγραμμα διαχείρισης των κενώσεων του εντέρου μπορεί να έχει υψηλό ποσοστό επιτυχίας για παιδιά με βαριά δυσκοιλιότητα ή ακράτεια κοπράνων που συμμετέχουν στο πρόγραμμά μας.

Στόχος μας είναι να επιτύχουμε το καλύτερο λειτουργικό αποτέλεσμα, με βάση τη διάγνωση, ώστε να βοηθήσουμε τον κάθε ασθενή και την οικογένεια του να έχει μια καλή ποιότητα ζωής.