Συστροφή Κύστης Morgagni

Ορισμός  
Στα κυστικά μορφώματα των εξαρτημάτων του όρχεος συμπεριλαμβάνονται 1)η κύστη Morgani (appendix testis), 2)η κύστη επιδιδυμίδος (appendix epididymis) 3)ο παραδίδυμος ή όργανο του Giraldes, τα οποία είναι εμβρυικά υπολείμματα του μεσονεφριδικού πόρου του Wolff ή του παραμεσονεφριδικού πόρου του Müller.

Παθογένεση
Η κύστη Morgani είναι υπόλειμμα του πόρου του Müller ενώ η κύστη επιδιδυμίδος, ο παραδίδυμος ή όργανο του Giraldes είναι υπολείμματα του πόρου του Wolff. (σχήμα Lagman). Οι εκκρεμοειδείς κινήσεις της κύστης Morgani οδηγούν σε συστροφή.

Επιδημιολογία
Η κύστη Morgani εμφανίζεται στο 90% των αγοριών και η διάμετρός της κυμαίνεται από 1-10 mm. Συστρέφεται πιο συχνά από όλα τα προαναφερόμενα τέσσερα κυστικά μορφώματα. Η συχνότερη ηλικία είναι 10-11 χρονών και ενδεχομένως να συσχετίζεται με την έκκριση οιστρογόνων στην εισβολή της εφηβείας.161, 203 Neil

Κλινική εικόνα
Όταν η κύστη Morgani συστραφεί παρατηρείται επώδυνη διόγκωση του όσχεου με ερυθρότητα και οίδημα. Το όσχεο διαυγάζει στην διαφανοσκόπηση, όμως πολλές φορές παρατηρείται μικρή σκοτεινή περιοχή στον άνω πόλο του όρχεως η οποία αντιστοιχεί στην συστραφείσα κύστη.
Ίδια κλινική εικόνα με τη συστροφή του όρχεως – με οξύ πόνο στον άνω πόλο του και πιθανόν σκοτεινή περιοχή στη διαφανοσκόπηση.

Διάγνωση
Ο υπερηχογραφικός έλεγχος συμβάλλει σημαντικά στην διάγνωση

Διαφορική διάγνωση
Όλες οι περιπτώσεις επώδυνης διόγκωσης του οσχέου.

Θεραπεία
Συντηρητική αντιμετώπιση με αναλγητικά. Σε περίπτωση που επιμένει η κλινική εικόνα κατ’ εκτίμηση του χειρουργού εγχείρηση.

kystikamorfomata1kystikamorfomata2a

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you agree with it.