Περιεδρικό Απόστημα και Συρίγγιο

Τα περιπρωκτικά αποστήματα (συλλογές πύου ) σχηματίζονται στους πρωκτικούς αδένες στο ύψος της οδοντωτής γραμμής στον πρωκτικό σωλήνα.

Τα περιπρωκτικά συρίγγια είναι σωλήνες που συνδέουν το εσωτερικό του πρωκτού με το δέρμα που βρίσκεται στην εξωτερική του επιφάνεια και σχηματίζονται από την παροχέτευση των περιπρωκτικών αποστημάτων.

Τα περιπρωκτικά αποστήματα και συρίγγια παρατηρούνται πιο συχνά σε αρσενικά βρέφη ηλικίας μικρότερης του ενός έτους με κορυφαία ηλικία επίπτωσης τους τέσσερεις μήνες .

Τα αποστήματα και συρίγγια εξαπλώνονται από το σημείο εμφάνισής τους σε διάφορες ανατομικές θέσεις.
- Στο διασφιγκτηριακό χώρο, δηλαδή ανάμεσα στον έξω και έσω σφιγκτήρα
- Στον περιπρωκτικό χώρο, δίπλα στον πρωκτό
- Στον ισχιοορθικό χώρο, ανάμεσα στο ορθό και το ισχιακό κύρτωμα
- Στον χώρο πάνω από τον ανελκτήρα του πρωκτού

Κλινική εικόνα
Οι ασθενείς με απόστημα στην πρωκτική χώρα έχουν το αίσθημα πολύ ισχυρού σφύζοντος άλγους, που τους εμποδίζει να κοιμηθούν τη νύχτα. Στη φυσική εξέταση διαπιστώνεται οίδημα και ευαισθησία στην περιπρωκτική χώρα. Αν το απόστημα είναι διασφιγκτηριακό μπορεί να μη φαίνεται εξωτερικά και να γίνεται αντιληπτό μόνο με τη δακτυλική εξέταση.

Οι ασθενείς με συρίγγιο στην περιπρωκτική χώρα εμφανίζουν μια οπή από την οποία εξέρχεται υγρό

Αντιμετώπιση
Η παροχέτευση του αποστήματος μπορεί να πραγματοποιηθεί στην κλινική και συχνά ανακουφίζει τον πόνο και τον πυρετό που τον συνοδεύει . Η χορήγηση αντιβιοτικής θεραπείας σε κάποιες περιπτώσεις δεν κρίνεται απαραίτητη αλλά είναι αναγκαία σε περιστατικά με προχωρημένη φλεγμονή, πυρετό ή ανοσοκατασταλμένα άτομα.

Τα διασφιγκτηριακά αποστήματα παροχετεύονται δια του πρωκτού, μετά από τομή στον υπερκείμενο βλεννογόνο και τον έσω σφιγκτήρα.

Με την παροχέτευση του αποστήματος, οι μισοί ασθενείς θεραπεύονται. Οι υπόλοιποι θα ξαναπαρουσιάσουν απόστημα, ή θα εμφανίσουν συρίγγιο που θα ενώνει τον πρωκτικό σωλήνα με το δέρμα, στο ύψος της οδοντωτής γραμμής.

Η αντιμετώπιση του συριγγίου είναι διάνοιξη του συριγγίου, σε όλο το μήκος και απόξεση του αυλού του συριγγίου ή μπορεί να αφαιρεθεί εξ΄ολοκλήρου μαζί με τον περιβάλλοντα ιστό (συριγγεκτομή).

Τα περιπρωκτικά και περιορθικά αποστήματα σε μεγαλύτερα παιδιά συχνά είναι τα πρώτα σημάδια νόσου του Crohn, ή διαταραχών του ανοσοποιητικού συστήματος.

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you agree with it.