Δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα κοινό πρόβλημα στα παιδιά. Τα παιδιά που έχουν δυσκοιλιότητα συχνά κατακρατούν τα κόπρανά τους και προσπαθούν να αποφύγουν να πάνε στην τουαλέτα.  Τα παιδιά σφίγγουν τα οπίσθια τους, κλαίνε, φωνάζουν, κρύβονται σε γωνίες, σταυρώνουν τα πόδια τους, τρέμουν, κοκκινίζουν στο πρόσωπο ή χοροπηδάνε γύρω-γύρω στην προσπάθεια τους να αποφύγουν να αφοδεύσουν. Οι γονείς συχνά συγχέουν αυτές τις συμπεριφορές ως προσπάθεια των παιδιών να αφοδεύσουν ενώ στην πραγματικότητα τα παιδιά προσπαθούν να κάνουν ακριβώς το αντίθετο.
Όταν το παιδί σας έχει δυσκοιλιότητα εμφανίζει:
- μείωση στη συχνότητα των κενώσεων, μπορεί να αφήνει διαστήματα αρκετών ημερών μεταξύ των κενώσεων
- σκληρά, στεγνά κόπρανα
- δυσκολία στο να προωθήσει τα κόπρανα από το ορθό προς τα έξω
- πόνο κατά τη διάρκεια των κενώσεων
- φούσκωμα στην κοιλιακή χώρα, κράμπες και πόνο
- μικρά υδαρή κόπρανα ή κηλίδες κοπράνων στα εσώρουχά του

ΑΙΤΙΕΣ ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑΣ
Τις περισσότερες φορές δεν υπάρχουν ακριβείς αιτίες. Η ομάδα γιατρών που φροντίζει το παιδί σας μπορεί να μπορεί να αναφέρεται στην κατάσταση αυτή ως «λειτουργική δυσκοιλιότητα». Μερικές καταστάσεις που μπορούν να δράσουν επιβαρυντικά στα προβλήματα του παιδιού σας με τη δυσκοιλιότητα είναι τα εξής:
- ΔΙΑΙΤΑ
Μερικά παιδιά τρώνε πολλές τροφές που είναι πλούσιες σε λίπος και φτωχές σε ίνες (φαγητά που δεν είναι ετοιμασμένα στο σπίτι και αναψυκτικά). Επίσης μερικά παιδιά μπορεί να μην πίνουν αρκετό νερό.
- ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΣΚΗΣΗΣ
Η άσκηση βοηθά στην προώθηση της τροφής κατά μήκος του εντέρου. Παιδιά που βλέπουν πολύ τηλεόραση ή παίζουν πολλά βιντεοπαιχνίδια μπορεί να μην ασκούνται αρκετά για να συμβεί αυτό.    
- «ΑΠΑΣΧΟΛΗΜΕΝΑ» ΠΑΙΔΙΑ
Μερικά παιδιά είναι πολύ απασχολημένα με το παιχνίδι τους και ξεχνάνε να πάνε στην τουαλέτα. Αγνοούν τα σινιάλα του σώματος τους που τους λένε ότι είναι ώρα να πάνε στην τουαλέτα και να αφοδεύσουν
- ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Μερικές φορές τα παιδιά μπορεί να αισθάνονται έντονη πίεση στο να εκπαιδευτούν στη χρήση της τουαλέτας  και μπορεί να αντισταθούν στη διαδικασία αυτή. Ακόμα τα παιδιά μπορεί να απωθούν την ανάγκη να αφοδεύσουν γιατί αρνούνται να  χρησιμοποιήσουν δημόσιες ή ακόμα και σχολικές τουαλέτες  

ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ Η ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ
Παρόλο που είναι δύσκολο να δείτε το παιδί σας να πονάει εξαιτίας της δυσκοιλιότητας, εντούτοις υπάρχουν άλλοι παράγοντες ανησυχίας στην περίπτωση που το παιδί σας αντιμετωπίζει προβλήματα με τη δυσκοιλιότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτοί    συμπεριλαμβάνουν:
- Σκληρά κόπρανα και αφόδευση μεγάλων σε μέγεθος κοπράνων που μπορούν να προκαλέσουν σχίσιμο στον πρωκτό. Το σχίσιμο αυτό ονομάζεται ραγάδα. Οι ραγάδες μπορεί να αιμορραγούν και να είναι επώδυνες.
- Η έντονη προσπάθεια προκειμένου να επιτευχθεί η κένωση μπορεί να οδηγήσει τα αιμοφόρα αγγεία (αιμορροίδες) που βρίσκονται μέσα στον πρωκτό του παιδιού στο πρηστούν ή να ερεθιστούν με αποτέλεσμα την εμφάνιση καυστικού πόνου και αιμορραγίας.
- Όταν ένα παιδί κατακρατά τα κόπρανα του, με την πάροδο του χρόνου αυτά συσσωρεύονται μέσα ορθό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα κόπρανα να μεγαλώνουν σε μέγεθος και να γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να αποβληθούν με τη διαδικασία της αφόδευσης. Η κατάσταση αυτή μπορεί επίσης να έχει σαν αποτέλεσμα τη διάταση του ορθού. Σε αυτή την περίπτωση υδαρή κόπρανα μπορεί να διαρρεύσουν γύρω από αυτή τη συσσώρευση αυτή σκληρών και μεγάλων κοπράνων με αποτέλεσμα το παιδί να λερώνει τα εσώρουχά του. Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή ως  «εγκόπριση». Τα παιδιά μπορεί να μην αισθάνονται αυτή τη διαρροή των κοπράνων και αδυνατούν ακόμα και να μυρίσουν τις ακαθαρσίες στα εσώρουχά τους. Τα παιδιά μπορεί να επιχειρήσουν να κρύψουν τα εσώρουχά τους όταν αυτό συμβεί.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑΣ
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο ιατρείο ο γιατρός θα σας ρωτήσει σχετικά με το ιατρικό ιστορικό του παιδιού σας και θα πραγματοποιήσει μια ολοκληρωμένη φυσική εξέταση. Ο γιατρός μπορεί να σας κάνει διάφορες ερωτήσεις, όπως:
- Ποιά ήταν η ηλικία του παιδιού  σας όταν αφόδευσε για πρώτη φορά;
- Πόσο συχνά αφοδεύει το παιδί σας;
- Παραπονείται το παιδί σας για πόνο κατά την κένωση;
- Προσπαθήσατε να εκπαιδεύσετε το παιδί σας στη χρήση της τουαλέτας το τελευταίο χρονικό διάστημα;
- Ποιες είναι οι διατροφικές συνήθειες του παιδιού σας;
- Μήπως το παιδί σας έχει αυξημένο άγχος το τελευταίο χρονικό διάστημα;
- Μήπως το παιδί σας λερώνει τα εσώρουχά του; Αν ναι ,τότε πόσο συχνά συμβαίνει αυτό;
Το παιδί μπορεί να χρειαστεί να υποβληθεί σε μία εξέταση του ορθού (δακτυλική). Ο γιατρός θα  εξηγήσει την ειδική αυτή εξέταση σε εσάς και στο παιδί προτού πραγματοποιηθεί.
Μερικές φορές το παιδί μπορεί να χρειαστεί ειδικές διαγνωστικές εξετάσεις ώστε να βρεθεί η αιτία της δυσκοιλιότητας . Οι εξετάσεις αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν
- Ακτινογραφία κοιλίας. Η εξέταση αυτή μας παρέχει μια ακτινογραφική εικόνα που επιτρέπει να διακριβώσουμε τον ποσότητα των κοπράνων που βρίσκονται στο παχύ έντερο.
- Υποκλυσμός με σκιαγραφική ουσία. Αυτή είναι μία εξέταση που χρησιμοποιεί ακτινογραφίες και ένα ειδικού τύπου διάλυμα υποκλυσμού για να ληφθούν εικόνες του παχέος  εντέρου.
- Ορθοπρωκτική μανομετρία.  Αυτή είναι μια εξέταση που μετράει τη δύναμη των μυών στο εσωτερικό του πρωκτού, τα αντανακλαστικά των νεύρων, την αίσθηση ότι το ορθό ανοίγει και το συντονισμό των μυών κατά τη διάρκεια της κένωσης.
- Βιοψία ορθού. Ένα δείγμα ιστού λαμβάνεται από το εσωτερικό του ορθού για αν εξεταστεί μικροσκοπικά για τυχόν προβλήματα.
- Εξετάσεις αίματος προκειμένου να ελεγχθούν νοσήματα (τροφικές αλλεργίες, υποθυρεοειδισμός κ.α.) που προκαλούν δυσκοιλιότητα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑΣ
Η ομάδα γιατρών που έχει αναλάβει τη φροντίδα του παιδιού σας θα σας αναπτύξει το εξειδικευμένο πλάνο θεραπείας της δυσκοιλιότητας. Αυτό το πλάνο φροντίδας βασίζεται
- στην αιτία της δυσκοιλιότητας σε περίπτωση που αυτή ανευρεθεί
- στις διαιτητικές ανάγκες
- στην ηλικία του παιδιού σας, τη συνολική κατάσταση της υγείας του και την ύπαρξη τυχόν ειδικών αναγκών φροντίδας
- στο πόσο καιρό το παιδί σας έχει προβλήματα με τη δυσκοιλιότητα
- στην ικανότητα του παιδιού σας να ανεχθεί τη φαρμακευτική αγωγή, τις  εξετάσεις και τις θεραπείες
- στο πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσει η θεραπεία
- στις πληροφορίες που εσείς παρέχετε στους γιατρούς σχετικά με το τι αποδίδει καλύτερα στην περίπτωση του παιδιού σας.

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you agree with it.